Telesna aktivnost, najpomembnejši dejavnik za ohranjanje našega zdravja

Ena od nalog Koronarnega društva Gorenjske je poleg izobraževanja in pomoči svojim članom tudi ohranjanje zdravih življenjskih navad, kamor sodi na prvo mesto vzpodbujanje članov k redni telesni aktivnosti.
Redna telesna vadba je najcenejše in najučinkovitejše zdravilo pri ohranjanju našega zdravja. Nobeno zdravilo in obiski pri zdravniku ne morejo nadomestiti redne dnevne telesne vadbe. Popolnoma pravilno sklepate, da aktivnosti, ki preprečujejo bolezni srca in aterosklerozo ožilja enako uspešno zavirajo procese staranja in omogočajo vašim mišicam in tkivom ohranjevati moč, elastičnost in vas ohranjajo neodvisne, zdrave in samostojne še kasno v starosti. Člani koronarnega društva imamo možnost tedenske telesne vadbe, pod strokovnim vodstvom naših fizioterapevtk z vajami, ki so po vsebini in intenzivnosti prirejene koronarnim bolnikom. Radi bi vas spomnili, da z aktivno redno telesno vadbo ne samo, da pomagamo krepiti in varovati svoje zdravje, temveč z aktivno udeležbo prispevamo tudi k promociji svojega društva in dajemo zgled zdravemu načinu življenja.

Raziskave so potrdile, da redna telesna aktivnost:
1. Pomembno zniža tveganje za srčno in možgansko kap
2. Pomaga pri normalizaciji povišanega krvnega pritiska
3. Ugodno učinkuje na presnovo z zmanjšanjem telesne teže in povečanjem mišične mase
4. Zmanjša možnost za nastanek sladkorne bolezni in zmanjša nivo krvnega sladkorja pri bolnikih s sladkorno boleznijo
5. Zniža se vrednost holesterola v krvi, obloge na stenah arterij pod vplivom redne telesne aktivnosti ostanejo elastične in je verjetnost nastajanja strdkov in krvavitev bistveno manjša.

V imenu Koronarnega društva Gorenjske vas vabim, da del dragocenega časa posvetite tistemu, ki ga imate zares radi, to je sebi, vaši družini in vašemu zdravju ter se pridružite k redni telovadbi našim aktivnim članom koronarnega društva.

Predsednik strokovnega sveta
Koronarnega društva Gorenjske
Prašnikar Metod, dr. med.

 

Koordinator za telovadbo je:
Ana Sirc
gsm: 051/606-175
e-pošta: ana.sirc@koronarno-drustvo.si
 
0
Vadba v koronarnem društvu

V Koronarnem društvu Gorenjske deluje šest vadbenih skupin. Tri v Kranju, po ena pa v Tržiču, Radovljici in na Jesenicah. V vsaki skupini je vadba dvakrat tedensko, razen v bazenu v Kranju. Vadba poteka pod strokovnim vodstvom vaditeljic, ki so dodatno usposobljene za delo s koronarnimi bolniki. Vsaka skupina si je izbrala svojega vodjo, katerega skrb je nemoteno delovanje, sodelovanje, obveščanje in druženje.


0

Bazen v OŠ Jakob Aljaž Kranj – vadba vsak petek

0

Gimnazija Jesenice – vadba vsak torek in četrtek

0

OŠ Antona Janša Radovljica – vadba vsak ponedeljek in četrtek

0

OŠ Simon Jenko Kranj Primskovo – vadba vsak torek in petek

0

SŠD (Sokolnica) Tržič – vadba vsak torek in četrtek

0

Zdravstveni dom Kranj – vadba vsak ponedeljek in petek

 
     
   
  Koronarno društvo Gorenjske (c) 2011