Najpogostejše srčne bolezni

Pri koronarni srčni bolezni je motena oskrba srčne mišice s krvjo. V večini primerov je razlog ateroskleroza koronarnih srčnih žil (poapnenje žil), redko pa je zmanjšana prekrvavitev srčne mišice posleldica nenadnega krča koronarnih arterij. Srčna mišica mora biti stalno oskrbljena s primerno količino kisika in ne more shajati z manjšo količino kisika, zato ji pri zmanjšani oskrbi s kisikom grozi neke vrste zadušitev To stanje strokovnjaki označujejo z izrazom ishemija.

Kadar je zaradi zožitve koronarnih arterij oskrba srca s krvjo motena do te mere, pride do zapore teh žil, kar povroča prsno bolečino, ki jo imenujemo angina pektoris ( tiščanje v prsih).

Pri starejših ljude lahko oslabi črpalna sposobnost srca, da to ne more več zagotovii primernega pretoka krvi po telesu, čemur pravimo srčno popuščanje.

Okvare srčnih zaklopk so danes redkejše, so pa predvsem posledica nezdravljene angine in degenerativnih procesov, ki se pokažejo šele v starosti. Če jih pravočasno ne odkrijemo in odpravimo z operacijo, pripeljejo do srčnega popuščanja.

Najresnejša od srčnih bolezni je popolna zapora koronarnih arterij, ki vodi v odmrtje dela miokarda (srčne mišice), kar imenujemo miokardni infarkt (srčnomišični infarkt ali srčno kap.)

Dohodnina in donacije

Po novemu zakonu o dohodnini, ki se je pričel uporabljati s 1.1. 2007 lahko vsak zavezanec del svoje dohodnine (do 0,5%) nameni v obliki donacije upravičencem za donacije. Med upravičence spadajo društva, ki so pridobila status delovanja v javnem interesu. Tak status ima tudi Koronarno društvo Gorenjske.

Vse kar je potrebno narediti je, da natisnete in izpolnite obrazec, ki ga imate v Word datoteki na naši spletni strani in ga do konca leta pošljete na Davčno upravo. Obrazec lahko dobite tudi na društvu.

Ne pustite državi, kar želite podariti.

Vsem, ki se boste odločili za ta korak, se že vnaprej zahvaljujemo in zagotavljamo, da bodo tudi ta sredstva uporabljena za kvalitetno delovanje društva. Člani društva obvestite o tem svoje družinske člane, sorodnike, prijatelje, sosede, ...

Donirajte sredstva po vaših najboljših zmožnostih!

Obrazec za dohodnino

 

Postanite naš član! Obiščete nas lahko vsako tretjo sredo v mesecu od 16. do 18. ure (razen v mesecu juliju in avgustu), v pisarni društva v Domu krajanov Primskovo, Jezerska 41, Kranj
Koronarno društvo Gorenjske
Jezerska cesta 41
4000 Kranj
telefon: 031/742-278
e-pošta: info@koronarno-drustvo.si
 
0

...

01 02 03

Defibrilator na dostopnem mestu

Koronarno društvo Gorenjske je v v sredo, 17. oktobra okviru praznika Krajevne skupnosti Primskovo predstavilo uporabo zunanjega avtomatskega defibrilatorja (AED), ki je nameščen na pročelje Doma krajanov Primskovo, Jezerska cesta 41, Kranj.

Koronarno društvo Gorenjske krajankam in krajanom daje dragoceno darilo, zunanji avtomatski defibrilator (AED), s pomočjo katerega se rešuje življenja pri srčnem zastoju. Pri postavitvi aparata na pročelje Doma krajanov na Primskovem je imelo posluh tudi vodstvo Krajevne skupnosti Primskovo. »Dogovorili smo se, da društvo da defibrilator v uporabo in ga vzdržuje, krajevna skupnost pa zagotovi primeren prostor z osvetlitvijo in video kamero, da ne bi prihajalo do zlorab aparata. Defibrilator je sicer pod steklom, ki se ga v primeru uporabe razbije. Dom krajanov je za namestitev AED primerna lokacija, saj so v bližini pošta, trgovina, šola, cerkev, v domu pa potekajo številne prireditve.

Kaj je avtomatski defibrilator AED?

Takoj po nastopu srčnega zastoja pride najpogosteje do fibrilacije srca, najučinkovitejši način zdravljenja pa je defibrilacija z zunanjim avtomatskim defibrilatorjem (AED). To je naprava, ki prepreči fibrilacijo srca, s tem, da preko elektrod, ki jih namestimo na sprednjo steno prsnega koša, ustvari močan električni sunek, ki »resetira« srce ter omogoči njegovo normalno bitje. Aparat je opremljen z nazornimi slikovnimi prikazi uporabe ter nas tudi glasovno vodi v slovenskem jeziku. AED je preprosti aparat, saj sam analizira srčni ritem in presodi, ali je potreben šok. Naloga tistega, ki pomaga človeku s srčnim zastojem je samo namestitev elektrod ter sledenje navodilom. Pri tem je zelo pomemben čas, ki preteče od nastopa srčnega zastoja do začetka defibrilacije: če z njo začnemo že v prvi minuti po zastoju je uspešnost 90-odstotna, če do defibrilacije mine 10 minut, pa le še 10-odstotna.

 
     
   
  Koronarno društvo Gorenjske (c) 2011